Op zoek naar het positieve in sociale media

Sociale media zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Op de trein, in de zetel, in bed, op toilet... Overal scrollen we door die eindeloze stroom aan posts. Om ons vervolgens massaal slecht te voelen omdat iedereen het beter lijkt te doen dan wij. Hoe vind je het positieve in sociale media? 
door
camille.van.puymbroeck
Leestijd 3 min.

1. Ben je verslaafd?

Net als bij andere verslavingen is het moeilijk om toe te geven dat je verslaafd bent aan sociale media. We geven niet graag toe afhankelijk te zijn van iets. Een aantal vragen kunnen je helpen om te bepalen of je te veel tijd besteed aan sociale media.

  • Wil je er eigenlijk stiekem minder tijd aan besteden? Heb je te weinig tijd voor andere dingen?
  • Check je je sociale media op plaatsen waar dat eigenlijk niet zou mogen, zoals op het werk of in de auto?
  • Doen sociale media je slecht voelen? Voel je dat je achteraf in een dipje zit?
  • Is het antwoord op een of meerdere van die vragen ja, dan ben je waarschijnlijk verslaafd. Geen zorgen, voor alles bestaat een oplossing.

    2. Time is money

    Het is belangrijk om je te realiseren dat sociale media leven van jouw tijd. Hoe meer tijd je er besteedt, hoe meer geld zij verdienen. Alles is dan ook ontworpen om je aandacht te trekken en je meer tijd op Facebook, Instagram... te laten besteden. Als je dat weet, kan je proberen om kritischer te kijken en je hiertegen te verzetten.

    3. Wees jezelf

    Het begint eigenlijk allemaal bij onszelf. Iedereen wil er op sociale media zo goed mogelijk uitzien en daar doen we gezellig aan mee. Probeer om je foto's niet oneindig te bewerken en laat eens je echte leven zien in plaats van die tot-in-de-puntjes geplande foto's. Dat bespaart tijd en lucht op.

    4. Volgen in plaats van ontvolgen

    Mensen volgen in plaats van ontvolgen zorgt ervoor dat je de dingen anders gaat bekijken. Je vertrekt vanuit een positieve ingesteldheid. Hoe meer 'echte' mensen je volgt, hoe meer je gaat beseffen dat echt niet alles en iedereen perfect is. Natuurlijk is het leuk om af en toe eens een foto tegen te komen die zo uit een film lijkt te komen, dus ontvolgen is niet nodig. Maar authenticiteit moet wel bovenaan staan.

    5. Lief zijn

    Op sociale media hebben mensen de neiging om geen blad voor de mond te nemen. Plots wordt alle beleefdheid overboord gegooid en zijn we met z'n allen lekker gemeen. Waarom eigenlijk? Zeg gewoon wat je normaal zou zeggen - of zeg niets als je dat in het echt ook niet zou doen. Maak tijd om een complimentje achter te laten in plaats van een gemene comment.

    6. Ook het slechte mag er zijn

    'Slechte' of trieste dingen krijgen vaak minder aandacht op sociale media. Alles lijkt altijd goed te gaan, we zijn altijd op vakantie en blij. Die mindere momenten zijn er echt wel, maar die verstoppen we liever. Dat is natuurlijk helemaal oké en niets moet. Voel je echter niet verplicht om altijd de schijn op te houden. Soms is het ook goed als mensen weten dat het even niet zo goed gaat. Overdrijf echter niet en probeer - net als in real life - de dingen wat humoristisch te bekijken. Je voelt je meteen beter.

    Bron: ELLE UK