“Evenveel vrouwen als mannen op ministerposten in 2019”

Belga / J. Jacobs

Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten wil in 2019 evenveel vrouwen als mannen op ministerposten zien. Dat zei ze op VTM NIEUWS. “Wij gaan er in elk geval voor zorgen dat er meer vrouwelijke lijsttrekkers zijn”, kondigde ze aan.

Rutten kwam terug op de heisa rond het Oost-Vlaams gouverneurschap van de afgelopen weken. Open Vld-kandidate Carina Van Cauter trok zich terug nadat haar evaluatie voor de job in de pers was verschenen, volgens Rutten “een schending van haar privacy en reputatie”.

“Logica zelve”

Een en ander heeft volgens de Open Vld-voorzitster te maken met het feit dat Van Cauter een vrouw is. “Wat zeker en vast speelt is de manier waarop ze is aangepakt en afgemaakt. Dat gebeurt vooral met vrouwen, en genadeloos met vrouwen”, meent Rutten.

Ze pleit ervoor om in 2019 evenveel vrouwen als mannen een ministerpost te geven, “zowel Vlaams als federaal”. “We zijn dan 2019, dat lijkt me de logica zelve.”

“Puntjes op de i zetten”

De voorzitster herhaalde nog eens dat de procedure om een nieuwe Oost-Vlaamse provinciegouverneur aan te duiden wat haar betreft kaduuk is. “Als er gelekt wordt uit een dossier, dan kan dat niet. Ik denk niet dat je hier nog een kandidaat uit kunt kiezen. De Vlaamse regering moet haar huiswerk maken en de puntjes op de ‘i’ zetten”, zei ze.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) zei vorige week al dat een nieuwe procedure wat hem betreft niet nodig is.

Rutten keert wel terug op haar uitspraak dat Oost-Vlaanderen dan maar zonder gouverneur verder moet als het Van Cauter niet wordt. “Ik ben heel boos geworden en heb dat misschien wat ongelukkig geformuleerd. Ik had dat misschien niet zo moeten zeggen”, klonk het.