Nucleair akkoord Iran – Swift sluit Iraanse centrale bank af van netwerk

Het internationale bankensysteem Swift, gevestigd in Terhulpen, schort de toegang van de Iraanse centrale bank tot zijn netwerk op. Het doet dat in een reactie op nieuwe sancties die de Amerikaanse regering eerder deze week tegen het land heeft uitgevaardigd. De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin kondigde aan dat Swift de Iraanse centrale bank en andere instellingen afsluit. “Swift neemt de juiste beslissing om de integriteit van het internationale financiële systeem te beschermen”, luidt het.
Eerder raakte al bekend dat enkele commerciële Iraanse banken werden afgesloten. Swift maakt het mogelijk voor bedrijven en particulieren om buitenlandse betalingen te doen. Iraanse en buitenlandse ondernemers krijgen het nu moeilijker om handel te drijven.
Swift is tussen twee vuren terechtgekomen. De VS zijn uit het internationale akkoord met Iran gestapt. De Europese Unie wil het nucleaire akkoord echter overeind houden en maakte een wet die Europese bedrijven verbiedt om de Amerikaanse sancties te respecteren.

Bron: Belga