Nieuwe ISO-veiligheidsstickers op alle voertuigen Belgische vervoersmaatschappijen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Alle Belgische vervoersmaatschappijen zullen op hun voertuigen de nieuwe ISO 17840-stickers aanbrengen. Die geven met gestandardiseerde symbolen aan op welke energiebron een bepaald voertuig rijdt en betekenen een schat aan informatie voor de hulpdiensten bij een ongeval. Het akkoord tussen de vertegenwoordigers van de transportsector en de minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken, Jan Jambon (N-VA), werd vandaag ondertekend op een congres van de International Association of Fire and Rescue Services (CTIF). De tijd tussen het ogenblik waarop een ongeval gebeurt en waarop het slachtoffer in het ziekenhuis kan worden behandeld, beïnvloedt rechtstreeks de overlevingskansen van het slachtoffer en is best zo kort mogelijk.

"Daarom is het belangrijk dat de hulpdiensten bij aankomst op de plaats van een ongeval zo snel mogelijk duidelijkheid hebben over de energiebron die het betrokken voertuig gebruikt", zegt brandweerexpert Tom Van Esbroeck. "Naast benzine- en dieselvoertuigen zijn er steeds meer voertuigen met alternatieve energiebronnen zoals LPG, CNG, of waterstof, en hybride voertuigen met verschillende energiebronnen. Elke energiebron vereist een specifieke benadering van de brandweer en specifiek materieel."

De nieuwe ISO 17840-norm bepaalt de internationale standaardisering van informatie, die door de industrie en autoconstructeurs ter beschikking gesteld wordt aan de brandweer, de politie en takelbedrijven. De vertegenwoordigers van de Belgische openbaarvervoermaatschappijen TEC, De Lijn, en STIB/MIVB en de Federatie van de Belgische Autobus- en Autocarondernemers (FBAA) verbinden zich er nu toe deze internationale symbolen aan te brengen op hun voertuigen.

Minster van Veiligheid Jan Jambon toont zich tevreden over het akkoord: "We hebben de laatste jaren een enorme vooruitgang gezien in de technologische ontwikkelingen. Al die nieuwe technologieën betekenen telkens ook nieuwe uitdagingen en complexere interventies voor onze brandweerlui. Met deze symbolen weten zij meteen waarmee hij geconfronteerd wordt en welke handelingen ze moeten uitvoeren."

De ISO-norm is op internationaal niveau ontwikkeld door de brandweerexperten van het federaal Kenniscentrum voor de Civiele Veiligheid (KCCE), die België vertegenwoordigen in de CTIF.

bron: Belga