WK schaken – Carlsen en Caruana houden het in openingspartij na 115 zetten bij remise

WK schaken - Carlsen en Caruana houden het in openingspartij na 115 zetten bij remise
WK schaken - Carlsen en Caruana houden het in openingspartij na 115 zetten bij remise

De openingspartij van het WK-duel tussen de Noor Magnus Carlsen en de Amerikaan Fabiano Caruana is vrijdag in Londen op remise geëindigd. Na 35 zetten leek Carlsen met zwart in een winnende positie te staan, maar Caruana profiteerde van een foutje van de titelverdediger en kon ontsnappen. Desondanks beet Carlsen zich in de partij vast. Pas na 7 uur en 115 zetten legde hij zich bij het gelijkspel neer. Zaterdag speelt Carlsen met wit de tweede van twaalf partijen. De titel is voor de schaker die als eerste aan 6,5 punten komt. Bij een 6-6 gelijke stand volgt nog een tiebreak. De winnaar strijkt 1 miljoen dollar op.
De 27-jarige Carlsen heeft de wereldtitel sinds 2013 in handen. Hij stootte destijds de Indiër Viswanathan Anand van de troon. In 2014 hield hij Anand van een revanche en twee jaar later verdedigde hij de titel ook met succes tegen de Rus Sergey Karyakin.
Caruana, 26 jaar, won vorig jaar het kandidatentoernooi en hoopt de eerste Amerikaanse wereldkampioen te worden sinds de legendarische Bobby Fisher.

.

bron: Belga