Vlaamse regering maakt acht nieuwe radiofrequenties beschikbaar

Vlaamse regering maakt acht nieuwe radiofrequenties beschikbaar

Er worden acht nieuwe radiofrequenties beschikbaar gemaakt. Dat blijkt uit het herstelbesluit dat de Vlaamse regering vrijdag goedkeurde op voorstel van Mediaminister Sven Gatz (Open Vld), na de vernietiging door de Raad van State. Vorig jaar keurde de Vlaamse regering op voorstel van Sven Gatz de hervorming van het radiolandschap goed. Daarin werd plaats gecreëerd voor vier commerciële netwerkradio’s. Voor de lokale radio’s werden de frequenties herschikt, waardoor enkele zenders uit de boot vielen. Vlaanderen telt nu 121 lokale radio’s.

Zes lokale zenders trokken in de zomer van 2017 naar de Raad van State tegen het nieuwe plan. De Raad oordeelde dat de regering een fout maakte door bepaalde radiofrequenties in te houden zonder verantwoording op grond van het efficiënt gebruik van de frequenties. Dat is een Europese verplichting.Er blijven in Vlaanderen 26 frequenties onbenut. Het gaat onder meer om bescherming tegen Franstalige frequenties, om frequenties die worden voorbehouden voor buitenlandse strijdkrachten in Vlaanderen en om frequenties die door hun lage vermogen niet echt bruikbaar zijn.

In het herstelbesluit worden acht bruikbare frequenties voor lokale radiozenders toegevoegd aan het frequentieplan. Het gaat om frequenties voor Brakel, Ninove, Maaseik, Roeselare, Mol, Sint-Niklaas en twee frequenties voor Tienen.

Achttien frequenties werden als niet bruikbaar beoordeeld en daarvoor werd dan ook een motivering opgenomen in het herstelbesluit.

bron: Belga