Vlaamse kleuters bewegen te weinig

door
Belga
Leestijd 1 min.

Slechts één op de tien Vlaamse kleuters voldoet op weekdagen qua tijdsbesteding aan de internationale richtlijnen rond beweging, schermtijd en slaap. In het weekend ligt dat op slechts 4,3 pecent, zo meldt de universiteit van Gent. Een kleuter zou per dag minstens drie uur moeten bewegen en per dag tien tot dertien uur moeten slapen. Schermtijd voor tv, computer of een tablet zou beperkt moeten zijn tot maximum een uur per dag. Dat stellen internationale richtlijnen, die werden ontwikkeld in Canada en zijn overgenomen in Australië en het Verenigd Koninkrijk.

In Vlaanderen voldoet slechts één op de tien kleuters (10,1 procent) aan die richtlijnen op weekdagen en nog een kleiner aantal (4,3 procent) haalt die standaarden tijdens het weekend. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Gent bij 595 Vlaamse kleuters. Hun beweging werd objectief gemeten en om een idee te krijgen van het aantal uren slaap en schermtijd, vulden hun ouders een vragenlijst in.

De Vlaamse kleuters blijken wel voldoende te slapen (gemiddeld 11 uur per nacht) en ook de schermtijd wordt redelijk goed bewaakt, zo brengen ze gemiddeld 1 uur en 20 minuten achter een scherm door. Ze blijken vooral te weinig te bewegen. Het gaat om gemiddeld 2 uur en 14 minuten in plaats van de vooropgestelde 3 uur.

bron: Belga