Theresa May en Charles Michel eren eerste en laatste gesneuvelde Britse soldaat

Theresa May en Charles Michel eren eerste en laatste gesneuvelde Britse soldaat

De Britse premier Theresa May heeft vanmorgen samen met premier Charles Michel de militaire begraafplaats van Saint-Symphorien, bij Bergen, bezocht, in het kader van het herdenkingsweekend voor 100 jaar wapenstilstand. Ze brachten hulde aan de Britse soldaten die tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn gesneuveld.
Theresa May en Charles Michel legden tijdens de ceremonie, die buiten het oog van het publiek gehouden werd, kransen van witte rozen en klaprozen neer op de graven van John Parr en en George Ellison.

Parr was op 21 augustus 1914 de eerste Britse soldaat die tijdens de Eerste Wereldoorloog (WOI) sneuvelde, terwijl Ellison de laatst gedode Britse soldaat was op 11 november 1918. De klaproos staat symbool voor de soldaten van het Gemenebest die tijdens WOI sneuvelden.De militaire begraafplaats van Saint-Symphorien werd tijdens WOI aangelegd door de Duitsers. Naast 229 Commonwealth-soldaten liggen er ook 284 Duitse soldaten begraven.

De Britse en de Belgische premier vertrokken na het bezoek aan de militaire begraafplaats naar SHAPE in Casteau, het militair hoofdkwartier van de NAVO in Bergen. Daar ontmoetten ze vertegenwoordigers van de Britse gemeenschap. Daarna zette Theresa May koers richting Frankrijk, waar ze tijdens het weekend de vieringen ter ere van het eeuwfeest van de wapenstilstand zal bijwonen.

Premier Michel zal morgen de inhuldiging van het herdenkingsmonument voor George Lawrence Price bijwonen in Ville-sur-Haine in Henegouwen. Price, een Canadees, wordt beschouwd als de laatste soldaat uit het Gemenebest die is omgekomen in de Eerste Wereldoorlog. Hij werd neergeschoten op 11 november 1918, 2 minuten voor het begin van het staakt-het-vuren ingevolge de ondertekening van de wapenstilstand.

Charles Michel is zondag ook in Frankrijk, waar hij aan de Arc de Triomphe in de hoofdstad Parijs zal deelnemen aan de internationale plechtigheid voor de honderdste verjaardag van de wapenstilstand. Nadien is er een lunch in het Elysée, aangeboden door de Franse president Emmanuel Macron.

bron: Belga