Rechtbank Brussel - Vonnis in proces tegen Jean-Pierre Van Rossem voor fiscale fraude valt vrijdag

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vrijdag/vandaag spreekt de Brusselse correctionele rechtbank zijn vonnis uit in het proces tegen ex-beursgoeroe en -volksvertegenwoordiger Jean-Pierre Van Rossem. De intussen 73-jarige Van Rossem staat terecht voor valsheid in geschrifte, witwassen, belastingfraude en oplichting, en riskeert een celstraf van 3 jaar. Volgens het Brusselse parket leidde Van Rossem jarenlang een verborgen luxeleven, mogelijk met geld dat hij in Zwitserland verborgen had en afkomstig was van zijn Moneytron-systeem. Van Rossem zelf ontkent alle tenlasteleggingen en zijn advocaat vroeg de vrijspraak. Het onderzoek naar Van Rossem ging in 2010 van start toen de antiwitwascel verdachte transacties zag op de rekening van Van Rossems toenmalige Russische vriendin, zijn zoon en zijn bedrijf. Het ging om cash stortingen van aanzienlijke bedragen, weliswaar opgedeeld in kleine schijven en eenmaal het geld gestort, werd het weer cash afgehaald, vaak in vreemde munt.

Verder onderzoek wees uit dat Van Rossem, die officieel enkel een klein pensioen geniet, en zijn partner er een dure levensstijl op nahielden. Zo was er sprake van luxueuze reizen naar het buitenland. Het koppel had in België ook een villa en dure wagens gekocht en at in sterrenrestaurants. Alle facturen werden steevast contant betaald.

Het parket is ervan overtuigd dat het geld geen legale oorsprong heeft en vermoedt dat Van Rossem nog geld verborgen hield uit zijn oude Moneytron-systeem. Daarmee had hij in de jaren 80 miljarden euro's opgehaald bij rijke beleggers, die hij riante winsten voorhield. Het geld werd echter versluisd naar Zwitserse rekeningen en belandde in het criminele circuit. Van Rossem kreeg er vijf jaar cel voor, maar het geld zelf werd nooit teruggevonden.

Volgens Van Rossems advocaat kan het parket ondanks een jarenlang onderzoek al de vermoedens niet hard maken en zit er geen enkel bewijs van fraude in het dossier.

bron: Belga