“Jan Jambon zou goede minister-president zijn”

“Jan Jambon zou een goede Vlaams minister-president zijn.” Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) vrijdag in De Ochtend gezegd. “Geert Bourgeois zou de meest geschikte kandidaat zijn om zichzelf op te volgen als minister-president. Hij kan zijn palmares verdedigen en daarop voortbouwen. Maar er zijn ook andere figuren, zoals Jan Jambon, die geschikt zouden zijn. Hij heeft de envergure om de Vlaamse regering te leizen met een ambitieus project”, aldus Weyts. Volgens Weyts mag de huidige Vlaamse regering trots zijn op het afgelegde parcours. “We zijn erin geslaagd om de rekeningen op orde te zetten. De begroting is in evenwicht en er is een basis voor een mooie toekomst”, aldus de N-VA-minister in het VRT-programma De Ochtend.
Toch moet de volgende Vlaamse regering volgens hem “de lat hoger leggen”. “Vlaanderen moet zich manifesteren als topregio en zich op alle niveaus gaan meten met andere Europese topregio’s”, klinkt het.
Wie moet die nieuwe Vlaamse regering dan gaan leiden? Huidig minister-president Geert Bourgeois wil nog niet in zijn kaarten laten kijken en maakt pas later bekend wat zijn toekomstplannen zijn. Volgens Weyts zou Bourgeois alvast “de meest geschikte kandidaat” zijn om zichzelf op te volgen. “Hij kan zijn palmares verdedigen en erop voortbouwen”.
Maar Weyts schuift ook een tweede naam naar voor: Jan Jambon, huidig federaal vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken. Buiten Geert Bourgeois zou ook Jan Jambon een geknipte minister-president zijn, meent Weyts. “Iemand als Jan Jambon zou dat goed doen”, zegt hij. “Hij heeft de envergure om de Vlaamse regering te leiden met een ambitieus project”.

bron: Belga