Hoe makelaar Zahavi Moeskroen controleerde en de Profliga dat wist

door
Belga
Leestijd 2 min.

Voetbalclub Moeskroen houdt vol dat makelaar Pini Zahavi geen invloed heeft op de club. Maar uit documenten van Football Leaks blijkt dat Zahavi in 2016 er zeker de sterke man was. Officieel was dat echter niet het geval, en dus kreeg de club een licentie, schrijft De Standaard vrijdag. De krant citeert een e-mail van Pierre François, CEO van de Belgische Pro League, van september 2016 aan Vadim Vasilyev, vicevoorzitter van AS Monaco, op dat moment op zoek naar een Belgische satellietclub. "Het lijkt me evident dat het de moeite waard is om over een eventuele verkoop te gaan spreken. Maar ik kan u alleen maar aanraden om die gesprekken direct met P.Z. te voeren in plaats van met tussenpersonen", schrijft François.

De e-mail is een van de Football Leaks-documenten die het Duitse weekblad Der Spiegel in handen kreeg en deelde met het Europese onderzoeksnetwerk van journalisten EIC en De Standaard. Ze is opmerkelijk omdat 'P.Z.' (Pini Zahavi, nvdr) op dat moment officieel niets meer te zeggen had bij Moeskroen. En net om die reden kreeg Moeskroen in de lente van 2016 een licentie voor het seizoen 2016-2017.

"Ik weet dat het BAS (Belgisch Arbitragehof voor de Sport, nvdr) Moeskroen een licentie heeft gegeven omdat er geen bewijs is dat de club in de handen van een makelaar zou zijn. Maar Pierre François is natuurlijk ook geen idioot. En dus wist ik zelf ook wel dat Pini Zahavi ergens in de constellatie achter Moeskroen verscholen zat", reageert François in de krant. Hij voert verder aan dat de licentiecommissie en het BAS zijn bevoegdheid niet zijn en autonoom handelen.

bron: Belga