Geen Wout van Aert in Jaarmarktcross, Toon Aerts gaat voor drie op een rij

door
Belga
Leestijd 2 min.

Met de Jaarmarktcross in Niel staat morgen de tweede manche van de DVV Verzekeringen Trofee op het programma. De wedstrijd, vroeger een losse cross, maakt voortaan deel uit van het regelmatigheidscriterium en kan uitpakken met een bijzonder mooi deelnemersveld, al is Wout van Aert niet van de partij. Toon Aerts toonde zich in de eerste manche, vorige week op de Koppenberg, de sterkste, voor Michael Vanthourenhout en Wout van Aert. Mathieu van der Poel kende toen een totale offday en verloor ruim vier minuten. De eindzege in dit klassement lijkt na de eerste manche al ver weg voor de Europese kampioen.

Het parcours van de Jaarmarktcross is zo goed als identiek aan dat van vorig jaar. Zo moeten de renners op het terrein van de betonfabriek opnieuw door de zware zandbak en blijft de technische strook aan de dijk behouden. De aankomststrook aan de Ridder Berthoutlaan steekt wel in een nieuw jasje. De lange lus met de kasseistrook is uit de omloop geschrapt en de renners rijden, eens ze uit het veld komen, rechtstreeks - in tegenovergestelde richting - naar de finish.

Toon Aerts won de voorbije twee edities van de Jaarmarktcross, maar toen stonden telkens Mathieu van der Poel en Wout van Aert niet aan de start. De drievoudige wereldkampioen is er morgen ook niet bij, zondag wel in de Superprestige in Gavere.

Pakt Mathieu van der Poel andermaal uit met een demonstratie of mogen Toon Aerts, Laurens Sweeck of Michael Vanthourenhout juichen? "Het zou fijn zijn om nog eens te winnen", aldus Michael Vanthourenhout die al een rist ereplaatsen bij elkaar fietste de voorbije weken, "maar op technische parcoursen is het gewoon heel moeilijk tegen Mathieu. Hij heeft een versnelling in de bochten in de benen die niemand kan beantwoorden. Hij neemt daar iedere keer drie, vier meter en na elke bocht moet je een sprintje trekken. Het is zaak om in het wiel te zitten, doe je dat niet, dan ben je niet mee. Ik ben technisch ook sterk, maar wat Mathieu doet is nog dat tikje straffer. Van september tot nu hebben we bijna allemaal technische crossen gehad, het mag van mij stilaan beginnen regenen."

bron: Belga