Extreemrechts terreurplan tegen Macron: één verdachte vrijgelaten, vijf blijven in de cel

Vijf verdachten die dinsdag opgepakt zijn omdat ze vermoedelijk een aanslag planden op de Franse president Emmanuel Macron blijven in voorlopige hechtenis. Een zesde verdachte is donderdag vrijgelaten. Dat zegt een gerechtelijke bron. De zes komen uit extreemrechtse hoek. De verdachte die werd vrijgelaten, werd opgepakt in Ille-et-Vilaine, in het westen van het land. In terrorismezaken kan de voorlopige hechtenis tot 96 uur duren.
Dinsdag werden vijf mannen en één vrouw, tussen 22 en 62 jaar oud, opgepakt. Ze bespraken hun plannen, onder meer een aanslag op het Franse staatshoofd, via de telefoon, zegt een bron dichtbij het onderzoek.
“Het plan voor een aanslag lijkt niet tot een resultaat geleid te hebben, al zien we op de achtergrond toch de herdenkingen van 11 november”, zegt de bron. Inlichtingendienst DGSI zou in actie geschoten zijn omdat een van de verdachten, Jean-Pierre B. uit Isère (zuidoosten), zich verplaatste “in het oosten” van Frankrijk, toen Macron zich daar bevond voor de herdenkingen. B. is opgepakt in het departement Moselle (oosten), net als drie andere verdachten. Hij had een dolk bij. De vrouw, van 61, werd opgepakt in Isère.

Bron: Belga