Europese liberalen en Macron trekken samen op naar Europese verkiezingen

Europese liberalen en Macron trekken samen op naar Europese verkiezingen

De Europese liberale partij ALDE en de beweging van de Franse president Emmanuel Macron gaan samenwerken met het oog op de Europese verkiezingen van mei volgend jaar. Dat heeft costichter Astrid Panosyan van En Marche op een congres van de Europese liberalen in Madrid gezegd. Sinds Macron met zijn nieuwe beweging En Marche vorig jaar de Franse presidentsverkiezingen won, rees de vraag met welke Europese partners het Franse staatshoofd de Europese verkiezingen zou ingaan. Macron praatte met politici uit verscheidene hoeken, maar vandaag in Madrid bevestigde Panosyan wat al maanden in de lucht hangt. “ALDE is het hart van de coalitie die En Marche wil bouwen.”

“De twee meest Europese en progressieve krachten vinden elkaar om een nieuw pro-Europees project te verdedigen”, zo begroette Europarlementslid Hilde Vautmans (Open Vld) het nieuws. “Samen willen ze het hoofd bieden aan populisme en extremisme, dat steeds meer Europa bedreigt.”ALDE is de koepel van Europese liberale partijen, met onder meer Open Vld en MR als leden. Haar fractie in het Europees Parlement, geleid door oud-premier Guy Verhofstadt, is momenteel de vierde grootste in het halfrond. Hoe de samenwerking met Macron precies vorm zal krijgen, is nog onduidelijk. Bedoeling is alvast dat beide formaties een gemeenschappelijk electoraal platform zullen uitbouwen.

De congresgangers in Madrid besloten ook dat ze met een team van boegbeelden de campagne zullen ingaan. Het team wordt begin volgend jaar gepresenteerd op een verkiezingscongres in Berlijn. In tegenstelling tot de christendemocratische en conservatieve EVP en de sociaaldemocratische PES trekken de liberalen dus niet met één kandidaat-voorzitter van de Europese Commissie naar de verkiezingen. Zij schuiven respectievelijk Manfred Weber en Frans Timmermans naar voren als hun ‘spitzenkandidat’.

“Spitzenkandidaten zonder transnationale lijsten, zonder dat de kiezers op hen kunnen stemmen, dat is enkel maar een instrument om de macht in de handen van het oude politieke systeem te houden”, meent Verhofstadt. De nieuwe alliantie moet volgens Verhofstadt een einde maken aan dat systeem waarin “mandaten belangrijker zijn geworden dan de inhoud”. “Om dit gevecht te winnen, is iedereen nodig! Alle pro-Europese krachten die een nieuw Europa willen bouwen: liberalen, democraten, reformisten, centristen, progressieven”.

bron: Belga