Brusselse “straatburgers” stellen hun projecten voor aan minister Gatz

Brusselse "straatburgers" stellen hun projecten voor aan minister Gatz

Acht organisaties hebben vrijdag in de Brusselse Beursschouwburg op een inspiratiedag hun projecten rond het thema “Jong in Brussel – Straatburgerschap” voorgesteld. De projecten kwamen er na een projectoproep van Vlaams minister van Cultuur, Jeugd, Media en Brussel Sven Gatz (Open Vld). Door het straatburgerschap te stimuleren, wil Gatz diverse culturen en jongeren bij elkaar brengen door van hun omgeving een fijne plek te maken waar identiteit in zijn geheel overstegen wordt.
“We zijn de jongste stad van het land en dat moeten we gebruiken. Bovendien vindt niet iedereen even goed zijn draai in de hoofdstad en hen willen we helpen participeren”, zei de minister. In totaal werd er 250.000 euro uitgetrokken voor de acht geselecteerde organisaties: BX Brussels, Ciclope, D’Broej, GC De Platoo, Minor-Ndako, Public, Toestand en de Wijkacademie Molenbeek.
Op de inspiratiedag werden de projecten, hun methodes en hun resultaten rond staatsburgerschap voorgesteld. Zo trokken de moeders van de Wijkacademie Molenbeek de straat op om met verschillende burgers over hun opvoeding te praten. Op die manier leerden ze elkaars problemen kennen, maar konden ze elkaar ook ondersteunen en de jongeren bereiken. Vzw Toestand, een organisatie die leegstand tegengaat, bracht met haar project Biestebroek onder meer een jeugdhuis, een participatief theaterproject en een moestuinproject samen. Samen bouwen zij aan onder meer een opnamestudio voor muziek.

bron: Belga