Berichten over leegloop bij theatergezelschap Troubleyn kloppen niet

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het klopt niet dat er bij Troubleyn tien medewerkers zijn opgestapt sinds (oud-)medewerkers zich in een open brief uitspraken over grensoverschrijdend gedrag van theatermaker Jan ­Fabre. Dat meldt het theatergezelschap vandaag in een mededeling na berichten in de media. "Het is onduidelijk waar het aantal tien vandaan komt", laat woordvoerder Frederik Picard weten. Er circuleren zes namen, maar die zijn volgens Troubleyn niet door het schandaal weggegaan. "Drie hebben alvast om heel andere, persoonlijke redenen het gezelschap verlaten. Van de andere drie namen weten we dat er naast de heisa ook nog heel andere redenen aan de grondslag liggen", staat er in de mededeling.

Het bericht dat de performers van de voorstelling Mount Olympus in New York slechts 300 euro bruto krijgen, klopt ook niet. "Gemiddeld verdient een performer in dienstverband hiervoor 996,12 euro bruto. Daarbovenop ontvangen alle medewerkers nog maaltijdvergoedingen van 63 euro per dag. En uiteraard worden ook de vluchten en het verblijf ter plaatse betaald, dat spreekt voor zich", aldus het theatergezelschap. "De suggestie dat Troubleyn haar medewerkers niet correct zou betalen is niet correct en schaadt onze reputatie."

Troubleyn en Jan Fabre gaven de voorbije maanden weinig inhoudelijke commentaar op de aantijgingen om het "gesprek hierover in een zo sereen mogelijk klimaat te laten verlopen", klinkt het. Omdat spelers en medewerkers vaak vragen krijgen, wilde het gezelschap nu wel reageren.

Ondertussen loopt er intern een onderzoek dat uitgevoerd wordt door de externe preventiedienst Idewe. In de media werd aangehaald dat de resultaten daarvan in december zullen verschijnen, maar daar is Troubleyn niet van op de hoogte. "Het onderzoek moet grondig gebeuren, zonder tijdsdruk, zodat iedereen gehoord kan worden", aldus Picard.

Ook het gerecht en de administratie van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) zijn een onderzoek gestart, maar het is nog wachten op de resultaten.

bron: Belga