Zo kan je een soa krijgen zonder seks te hebben

Pexels.com

De meeste mensen gaan ervan uit dat soa’s enkel besmettelijk zijn als je (on)veilige seks hebt. Spijtig genoeg is dat niet het geval.

Met 60.000 slachtoffers per jaar is chlamydia de meest voorkomende soa ter wereld. Maar ook genitale wratten of herpes komen erg veel voor. Reden te meer om enorm voorzichtig om te gaan met je al dan niet wilde seksleven. Een condoom is een goed begin, maar er zijn nog manieren waarop je een soa kunt oplopen.

Handdoek
Een handdoek kost niet veel, en gelukkig maar. Want als je een handdoek deelt met iemand die een soa heeft, loop je kans om ook besmet te raken. Luizen, schurft en waterwratten zijn maar enkele leukerds die je op die manier kunt overkrijgen.

Wondjes
Heel wat mensen scheren hun schaamhaar volledig af. Dat is netjes en hygiënisch, maar niet zonder gevaar. Scheermeisjes zijn immers nóg minder onschuldig dan ze eruitzien. Je huid raakt er makkelijk door geïrriteerd en kan zelfs kleine wondjes oplopen. Als dergelijke wondjes in contact komen met de lichaamssappen van een besmette persoon, dan kan je zomaar even een soa oplopen. En net als bij de handdoeken, gebruik je best altijd een eigen scheermesje.

Baard
Allemaal leuk, die perfect gestylede hipsterbaarden, maar helemaal onschuldig zijn ze niet. Baarden vormen immers een ideale thuis voor mijten en luizen, want het is er lekker warm. Ze kunnen er makkelijk naartoe emigreren tijdens orale seks of andere gezelligheden. Blijven ze dan toch uit je baard, dan kan je met een baard nog altijd makkelijker een koortslip oplopen. To shave, or not to shave: that is the question.