5 dingen die elke jonge twintiger herkent

Het leven van een twintiger is niet makkelijk. Ja, je bent jong. Ja, je hele toekomst ligt nog open. Toch weet je al te vaak niet wat gedaan. En komen leeftijdsgenoten zoveel volwassener over. Herken je deze vijf frustraties? Geen zorgen, je bent niet alleen.
door
camille.van.puymbroeck
Leestijd 2 min.

Al je vrienden trouwen of krijgen kinderen...

Je vrienden en andere, onbekende twintigers lijken op relationeel gebied alles voor elkaar te hebben. Terwijl jij nog in je eentje op kot zit en met moeite je studies afmaakt, vraagt je beste vriend zijn vriendin ten huwelijk. Klasgenoten uit de middelbare school krijgen kinderen. Maar jij wordt bang bij de gedachte verantwoordelijk te zijn voor een kat.

... en hebben alles op een rijtje

Je beste vriendin heeft een achtdelige skincare-routine, terwijl jij het verschil niet kent tussen toner en een serum. Mensen combineren moeiteloos een job met vijf keer op reis gaan. Maar jij hebt amper het geld om je huur te betalen. Je vrienden gaan op wijncursus terwijl jij goedkope pintjes drinkt. Je vriendin toont vol trots haar nieuwe luxueuze behangpapier en jij hoopt maar dat ze je muur vol bandposters niet spot. Kortom: iedereen (behalve jij) is overdreven volwassen.

Oost West Thuis Best

Aan de andere kant word je als twintiger wel steeds huiselijker. Waar je vroeger om spectaculaire reizen, de nieuwste sneakers of een cd'tje vroeg, is dat nu wel anders. Stofzuiger? Graag! Een fancy espressomachine? Je springt een gat in de lucht. Nog enthousiaster word je als er ook bijbehorende kopjes, een melkopschuimkan en een tamper bijzitten. Hemels.

Je job? Fake it till you make it

Je hebt net je eerste job binnen en gaat enthousiast aan de slag. Al snel kom je er echter achter dat je op school weinig nuttigs hebt geleerd. Toch wil je liever niet toegeven aan je werkgever dat je er bijzonder weinig van begrijpt. Al doende leert men en tot dan: fake it till you make it. Of tot je tegen de lamp loopt natuurlijk.

Administratiestruggles

Ook wat betreft administratie weet je niet wat gedaan. Belastingen? Btw? Domicilie? Wees gerust, iedereen start hier van nul. Eigenlijk zouden ze je een boekje moeten geven: 'Wat moet je doen na het afstuderen? Een stappenplan.' Het irritante is dat fouten hier geen pretje zijn. Niemand wil immers een rekening van enkele duizenden euro's voorgeschoteld krijgen.