"Ook bekijken hoe directiecomité Nationale Bank kan worden vervrouwelijkt"

door
Belga
Leestijd 1 min.

Open Vld-vicepremier Alexander De Croo vindt dat de voorstellen van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) om de Nationale Bank te hervormen de goede richting uit gaan. Hij wil wel bekijken hoe het mogelijk is om ook het directiecomité te vervrouwelijken. Van Overtveldt stelt nu voor dat tegen 2023 de Regentenraad, waarin dan acht regenten zouden zetelen naast de zes directeurs, voor een derde uit vrouwen moet bestaan. De voorstellen van Van Overtveldt zijn in lijn met het pleidooi dat De Croo vorige week hield voor meer vrouwen bij de NBB en een soberder bestuur, zegt de Open Vld'er. "Die vervrouwelijking is een must. Een diversere organisatie is een sterkere organisatie die betere beslissingen neemt."

Precies daarom wil hij de volgende dagen en weken ook verder bekijken op welke manier het mogelijk is om ook het directiecomité te vervrouwelijken. "De voorstellen die nu op tafel liggen voor 1/3 vrouwen gelden enkel voor de Regentenraad", stelt hij vast.

De Croo herhaalt zijn pleidooi voor een soberder Nationale Bank. "Er is geen enkele zinnige reden te bedenken waarom de Belgische gouverneur van de NBB een pak meer verdient dan de voorzitter van de ECB."

bron: Belga