Kremlin herhaalt niets te maken te hebben met Rusland-onderzoek in de VS

door
Belga
Leestijd 2 min.

Rusland "heeft niets te maken" met het Amerikaanse onderzoek naar beschuldigingen van beïnvloeding van de presidentiële verkiezingsstrijd van 2016 door Moskou. Dat heeft de woordvoerder van het Kremlin vandaag nog eens benadrukt. "Dat onderzoek bezorgt onze Amerikaanse collega's hoofdpijn. Daar hebben wij niets mee te maken", verklaarde Dmitri Peskov aan journalisten, die hem hadden gevraagd of het ontslag van de Amerikaanse minister van Justitie Jeff Sessions gevolgen kan hebben voor het door procureur Robert Mueller geleide onderzoek. "Wat de commissie Mueller tot dusver heeft voortgebracht, kan nauwelijks een serieuze kritische beoordeling doorstaan", voegde Peskov eraan toe.

Jeff Sessions had gisteren zijn ontslagbrief ingediend "op vraag van" de Amerikaanse president Donald Trump. Sessions, een strikt conservatieve voormalige senator uit Alabama, werd in de verkiezingsstrijd beschouwd als de eerste en belangrijkste steunpilaar van de latere president. Trump nam het Sessions kwalijk dat hij zichzelf wegens mogelijke partijdigheid uit het onderzoek in de affaire Rusland heeft teruggetrokken. Sessions had nog voor zijn ambtsaanvaarding tweemaal de toenmalige Russische ambassadeur voor de VS, Sergej Kisljak, ontmoet. De president beschuldigde Sessions ervan een "erg zwakke" minister te zijn die hem niet kan beschermen tegen een "oneerlijke heksenjacht".

Procureur Mueller, die van 2001 tot 2013 directeur van de FBI was onder George W. Bush en vervolgens Barack Obama, probeert vast te stellen of er in de verkiezingsstrijd van 2016 afspraken waren gemaakt tussen Moskou en het campagneteam van Trump en of de president zich schuldig heeft gemaakt aan belemmering van de rechtsgang.

Rusland ontkent elke inmenging in de verkiezingen van 2016.

Bron: Belga