Koen Vidal wordt chef buitenland bij De Standaard, Karin De Ruyter nieuwe ombudsvrouw

Koen Vidal wordt chef buitenland bij De Standaard

Journalist Koen Vidal zal eind deze maand aan de slag gaan als chef buitenland bij De Standaard, een functie die hij momenteel nog bij De Morgen bekleedt. Hij zal er Karin De Ruyter vervangen, die de nieuwe ombudsvrouw wordt, zo bevestigde Karel Verhoeven, hoofdredacteur van De Standaard. Het nieuws werd tien dagen geleden intern bekendgemaakt, en werd vandaag ook bevestigd door Koen Vidal zelf. Die benadrukte dat zijn vertrek bij De Morgen “in goede verstandhouding” gebeurt.

Met De Ruyter krijgt De Standaard opnieuw een echte ombudsvrouw, die wekelijks een column zal schrijven voor de krant. Zij zal het journalistieke werk van de krant “en plein public” onder de loep nemen, klinkt het bij Verhoeven. “Wij vinden het belangrijk om op die manier het kritische debat te voeren over de journalistiek die we brengen, en de lezer een aanspreekpunt te geven voor opmerkingen en bedenkingen over de krant en de site.”De Ruyter lost de Nederlandse journalist Joris Luyendijk af. In zijn maandelijkse rubriek “Pottenkijker” onderwierp hij De Standaard het voorbije jaar aan een kritische lezing. Daarvoor was Tom Naegels vijf jaar lang de ombudsman van De Standaard, met net als De Ruyter binnenkort een wekelijkse column.

De eerste column van Karin De Ruyter zal in januari verschijnen. “Ze zal werken onder hetzelfde statuut als Tom, dat wil zeggen volledig onafhankelijk van de hoofdredactie”, benadrukt Verhoeven nog.

Vandaag raakte ook bekend dat de chef politiek bij De Morgen, Jonas Muylaert, de krant verlaat om adjunct-hoofdredacteur te worden bij VTM Nieuws.

bron: Belga