Kitschkunstenaar Jeff Koons veroordeeld wegens namaak

door
Belga
Leestijd 2 min.

Een rechtbank in Parijs heeft de beroemde Amerikaanse kitschkunstenaar Jeff Koons veroordeeld tot een fikse boete. Koons had voor een van zijn werken het beeldje nagemaakt van het (in Frankrijk) erg bekende varkentje uit de reclame voor het kledingmerk Naf-Naf. Het werk uit porselein, waarop verder nog twee anonieme pinguïns en de buste van een vrouw te zien zijn, maakte in 2014 deel uit van een tentoonstelling in de Franse hoofdstad. De controversiële kunstenaar moet samen met zijn bedrijf Jeff Koons LLC en het Centre Georges Pompidou, dat het beeld bij een retrospectieve van Koons' beeldhouwwerken had geëxposeerd, in totaal 135.000 euro schadevergoeding ophoesten aan adverteerder Franck Davidovici, bedenker van het spotje 'Fait d'hiver' voor Naf-Naf.

Voorts moet Jeff Koons LLC een extra 11.000 euro betalen aan Davidovici wegens het opnemen van een afbeelding van de sculptuur op de internetsite van de kunstenaar. Uitgeverij Flammarion moet een schadevergoeding van 2.000 euro betalen wegens het in de handel brengen van een boek waarin het werk afgedrukt staat.

Davidovici wou ook dat de sculptuur in beslag werd genomen, maar daar ging de rechter niet op in.

Koons exposeerde de sculptuur, eveneens met de ambigue titel 'Fait d'Hiver' ("wintergebeurtenis" en "faits divers"), voor het eerst in een New Yorkse galerij in 1988. In 2007 werd het werkje bij Christie's New York voor drie miljoen euro verkocht. Het maakt deel uit van de Prada-verzameling.

Na een klacht in 2014 van Davidovici, die het Naf-Nafvarkentje in 1985 bedacht, verwijderde het Pompidou het gewraakte werk uit zijn overzichtstentoonstelling.

Koons is al vaker veroordeeld wegens plagiaat - plagiaat is ook zowat zijn handelsmerk. In maart vorig jaar veroordeelde dezelfde Parijse rechtbank de kunstenaar wegens de "vervalsing" van een cliché van een Franse fotograaf. De vervalsing, 'Naked' genaamd, maakte deel uit van dezelfde serie als 'Fait d'Hiver'.

Bron: Belga