Europa League - Genk en Standard kunnen optie op Europese lente nemen, duel van laatste kans voor A'lecht

door
Belga
Leestijd 2 min.

Donderdag werken de drie Belgische vertegenwoordigers in de Europa League hun wedstrijd van de vierde speeldag af. Racing Genk, thuis tegen Besiktas, en Standard, in Krasnodar, kunnen mits winst een stevige optie nemen op kwalificatie voor de zestiende finales. Anderlecht speelt bij Fenerbahçe zijn partij van de laatste kans. Racing Genk staat er halfweg de groepsfase het beste voor van de Belgische ploegen. De Limburgers, in eigen land leider, voeren de stand in poule I aan met zes punten op negen. Twee weken geleden maakten de troepen van trainer Philippe Clement nog indruk in Istanboel, door Besiktas met 2-4 te verslaan. De Turken kunnen wel opnieuw rekenen op Pepe en Ryan Babel. De beenharde Portugese verdediger en Nederlandse goalgetter waren er in de Turkse grootstad niet bij. "Ik verwacht daarom ook een sterker Besiktas", blikte Clement woensdag op het duel vooruit. "Maar aan ons om de sterke punten van de tegenstander lam te leggen. En wij gaan zoals altijd van ons eigen spel uit."

In groep J tellen drie ploegen na drie speeldagen zes punten: Sevilla, Krasnodar en Standard. De Turken van Akhisar Belediyespor sprokkelden nog geen punt. In Krasnodar verliest Standard best niet, wil het in de running blijven voor Europese overwintering. Probleem: in eigen land loopt het voor geen meter, en het vertrouwen bij de Rouches is ver zoek. Na een smadelijke 3-1 nederlaag bij hekkensluiter Zulte Waregem verloor Standard het afgelopen weekend thuis van Antwerp. Coach Michel Preud'homme en co kunnen zich wel optrekken aan de zege tegen Krasnodar van twee weken terug. De Luikenaars stonden bij de pauze 0-1 achter, maar wonnen finaal nog met 2-1.

Voor Anderlecht wordt het in het kolkende Istanboel alles of niets. Paars-wit staat laatste in groep D met een punt, en moet tegen Fenerbahçe haast winnen om zijn Europese kansen gaaf te houden. Vraag is wel of Anderlecht in Istanboel effectief in kolkende omstandigheden zal moeten voetballen. 'Fener' staat in eigen land pas vijftiende en loopt allerminst over van vertrouwen. Maar ook de Brusselaars hebben, met recent puntenverlies in België tegen Eupen (2-1) en Lokeren (1-1), en een nipte zege tegen Waasland-Beveren (1-2), ook niet de topvorm beet.

Bron: Belga