Sinéad O’Connor wil niets meer te maken hebben met “blanke mensen”

Belga / C. Ketels

Nu ze zich heeft bekeerd tot de islam, wil Sinéad O’Connor niet meer met “blanke mensen” omgaan. Sterker nog, die zijn “walgelijk”. Dat laat de zangeres weten op Twitter.

“Het spijt me ontzettend. Wat ik nu ga zeggen is zo racistisch dat ik nooit had gedacht dat mijn ziel het zo zou voelen, maar ik wil nooit meer omgaan met blanke mensen (als non-moslims zo heten)”, aldus de Ierse. “Geen moment, niet om welke reden dan ook. Ze zijn weerzinwekkend.”

Naamsverandering

Vorige maand liet O’Connor veel fans schrikken toen ze liet weten voortaan als een moslima door het leven te gaan. Opvallend, want ze was eerst een gewijde priester in een niet-erkende afscheuring van de Rooms-Katholieke Kerk. De zangeres van onder andere ‘Nothing Compares 2U’ liet ook weten voortaan ‘Shuhada’ Davitt’, hetgeen zoveel betekent als ‘getuige’ en ‘martelaar’, te heten.

Sindsdien stuurt O’Connor op regelmatige basis onsamenhangende posts de wereld in, bijna altijd met een religieuze achtergrond. Haar recentelijke uitlatingen worden echter niet door iedereen geslikt. Een aantal gebruikers duiden er op dat dergelijke uitingen gemaakt door blanken ten aanzien van moslims of andersgekleurden onmiddellijk zouden verwijderd worden en/of zouden leiden tot een afrekening.

Sommige volgers verwezen ook naar haar recente mentale problemen; in 2017 verstuurde de zangeres berichten via sociale media waarin ze aangaf dat ze suïcidaal was. Ze werd daarna kort opgenomen. Velen vrezen dat ze nu opnieuw het spoor bijster is.