Trump ontslaat minister van Justitie Jeff Sessions

Trump ontslaat minister van Justitie Jeff Sessions

De Amerikaanse minister van Justitie Jeff Sessions heeft ontslag genomen op verzoek van president Donald Trump. De beslissing was algemeen verwacht na de opgelopen spanningen tussen beide heren. De ontslagbrief van Sessions werd bezorgd aan John Kelly, stafchef van het Witte Huis. “We danken procureur-generaal Jeff Sessions voor zijn diensten en wensen dat het goed met hem gaat. Een permanente vervanging zal op een latere datum gecommuniceerd worden”, aldus Trump een dag na de tussentijdse verkiezingen in een tweet. Matthew Whitaker zal zijn functie voorlopig waarnemen.
Trump beantwoordde woensdag tijdens zijn persconferentie geen directe vraag over Sessions, zeggende dat hij over het algemeen “extreem” tevreden is over zijn kabinet.
Fox News las de ontslagbrief voor, waarin Sessions stelde dat hij verzocht werd om op te stappen. Sessions is het vertrouwen van de president verloren ondanks zijn loyaliteit aan de agenda van het Witte Huis.
Het onderzoek naar de inmenging van Rusland in de Amerikaanse presidentsverkiezing van 2016 blijft in handen van het ministerie van Justitie, met Sessions’ plaatsvervanger Rob Rosenstein, wiens job eveneens als precair wordt gezien. Sessions zelf had zich uit het onderzoek teruggetrokken omwille van zijn contacten met de Russische ambassadeur.

bron: Belga