Tientallen jihadisten van IS omgekomen bij luchtaanvallen in oosten van Syrië

Tientallen jihadisten van IS omgekomen bij luchtaanvallen in oosten van Syrië

In het oosten van Syrië zijn sinds maandag al zeker 65 jihadisten van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) omgekomen, voornamelijk als gevolg van luchtaanvallen van de internationale coalitie onder leiding van Washington. Dat meldt het in Groot-Brittannië gevestigde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (Sohr). Gisteravond werden in de provincie Deir Ezzor minstens 20 jihadisten gedood bij bombardementen van de coalitie, aldus het Sohr. Dat gebeurde toen de strijders een olieveld aanvielen dat nog in productie is maar tegelijk ook wordt gebruikt als militaire stelling door de door Koerden aangevoerde Syrische Democratische Krachten (SDF).

Die kondigden recent nog aan hun strijd tegen IS op te schorten nadat het Turkse leger opnieuw stellingen van de Koerdische militie YPG had bestookt in het noorden van Syrië. De YPG is het Syrisch filiaal van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK en wordt door Turkije net als de PKK beschouwd als een terroristische organisatie. Voor de VS is de YPG echter een belangrijke bondgenoot in de strijd tegen IS. De Syrische Democratische Krachten eisen van de VS een harde stellingname tegen Turkije.Maandag en dinsdag werden bij gelijkaardige bombardementen door de coalitie ook al 28 IS-strijders gedood. Die verliezen komen bovenop de 17 doden die maandag vielen bij een aanval van IS op de SDF.

Het conflict in Syrië brak in 2011 uit als gevolg van de repressie van vreedzame manifestaties door het regime van Assad. Door de jaren heen werd het conflict steeds complexer doordat ook vele andere landen en verschillende jihadistische groeperingen zich met de toestand in het land gingen bemoeien. Intussen heeft de oorlog al aan meer dan 360.000 mensen het leven gekost en miljoenen anderen op de vlucht gejaagd.

bron: Belga