“Procedure stoppen kan niet”

Procedure stoppen kan niet

De procedure voor het aanduiden van een nieuwe provinciegouverneur van Oost-Vlaanderen is volledig “volgens het boekje” verlopen en kan ook niet zomaar stopgezet worden. Dat heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois vandaag in het Vlaams Parlement geantwoord op vragen van Kurt De Loor (sp.a), Björn Rzoska (Groen) en Ortwin Depoortere (Vlaams Belang). Bourgeois hoopt dat de gemoederen over het gouverneursdossier nu wat kunnen bedaren en dat zijn regering alsnog tot een akkoord kan komen.

Er is de voorbije dagen en weken heel wat gezegd en geschreven over de manier waarop de Vlaamse regering de opvolging van Oost-Vlaams provinciegouverneur Jan Briers heeft aangepakt. Coalitiepartners N-VA en Open Vld stonden lijnrecht tegenover elkaar over wie nu eigenlijk als meest geschikte kandidaat uit de procedure was gekomen. Open Vld nam daarbij ook de procedure zelf onder vuur. En als klap op de vuurpijl trok de liberale kandidate Carina Van Cauter zich plots terug uit de procedure.

Hoe moet het nu verder? Moet de procedure opnieuw worden gedaan en wanneer krijgt Oost-Vlaanderen een nieuwe gouverneur? Die vragen kreeg minister-president Geert Bourgeois vandaag in het Vlaams Parlement voor de voeten geworpen. Bourgeois zegt dat het is uitgesloten dat de procedure wordt stopgezet. Volgens hem is de afgesproken procedure volledig “volgens het boekje” gevolgd en kan ze ook niet zomaar stopgezet worden. Dat kan alleen als de Vlaamse regering vaststelt dat geen enkele kandidaat geschikt zou zijn. En dat is volgens Bourgeois niet het geval.

De Vlaamse regeringsleider hoopt nu dat het stof wat kan gaan liggen en dat er toch een akkoord uit de bus kan komen. “Ik hoop dat na alle heisa en discussie de gemoederen kunnen bedaren en dat we hier uit kunnen geraken”, aldus Bourgeois.

Coalitiepartner Open Vld bleef volledig stil tijdens het hele gouverneursdebat. Dat terwijl de Vlaamse liberalen de voorbije dagen toch forse uitspraken hebben gedaan over het gouverneursdossier. Groen-fractieleider Rzoska nam die stilte op liberale banken op de korrel. “Het is onvoorstelbaar dat jullie buiten toeteren langs alle kanten, maar dat jullie hier, waar het debat moet gevoerd worden, onder de banken kruipen. Dit parlement verdient beter”, aldus Rzoska.

bron: Belga