Ontvoerde leerlingen vrijgelaten door Kameroense separatisten

De 79 leerlingen die zondag ontvoerd werden uit een protestantse school nabij Bamenda, in de Engelstalige regio in het noordwesten van Kameroen, zijn vrijgelaten door de separatisten die hen ontvoerden. Dat heeft de Kameroense minister van Communicatie, Issa Bakary Tchiroma, aangekondigd. “Alle 79 studenten werden vrijgelaten”, zei Tchiroma, die niets zei over de voorwaarden waaronder de vrijlating werd verkregen. De ontvoerders hadden de sluiting van de school geëist.

De kinderen van de Presbyterian Secondary School werden ontvoerd samen met drie personeelsleden van de instelling. De priester die de onderhandelingen voerde met de ontvoerders, bevestigde de vrijlating, en zei dat de directeur, chauffeur en leerkracht van de school nog vastzitten.De vrijlating van de studenten werd een dag na de eedaflegging van de 85-jarige president Paul Biya aangekondigd. Hij is al 36 jaar aan de macht en werd op 7 oktober verkozen voor een zevende mandaat.

Het is de eerste keer dat zo’n grootschalige ontvoering plaatsvindt in Kameroen. In de twee Engelstalige gebieden in het noordwesten en zuidwesten van het land, woedt sinds eind 2016 een crisis die eind 2017 omsloeg in een gewapend conflict.

Sinds enkele maanden vinden bijna dagelijks gevechten plaats tussen het leger en de separatisten. De separatisten hebben een boycot van scholen afgekondigd, omdat ze vinden dat het Franstalig schoolsysteem de Engelssprekende minderheid in het land marginaliseert. Al van bij de start van het conflict vallen de separatisten met de regelmaat van de klok scholen aan.

Bron: Belga