Noor Magnus Carlsen doet in Londen gooi naar vierde wereldtitel

door
Belga
Leestijd 1 min.

Magnus Carlsen start vrijdag in Londen als grote favoriet aan het WK schaken. De 27-jarige Noor mikt op een vierde wereldtitel op rij. Zijn tegenstander is de nog een jaar jongere Amerikaan Fabiano Caruana. Het WK schaken, dat elke twee jaar georganiseerd wordt, wordt gespeeld in een maximum van twaalf matchen. Het toernooi kan tot 26 november duren. De eerste speler die 6,5 punt weet te behalen, wordt uitgeroepen tot winnaar. Een overwinning telt als één punt, een remise voor een half punt. Bij een gelijkspel tussen de twee jonge meesters zullen vier bijkomende partijen rapidschaak worden gespeeld. Daarin lijkt Carlsen in het voordeel. Hij won op die manier twee jaar geleden de wereldtitel tegen de Rus Sergey Karjakin.

De intussen 27-jarige Carlsen staat al een tijdje aan de top van de schaakwereld. Op dertienjarige leeftijd verbaasde hij de wereld met winst tegen voormalig wereldkampioen Anatoli Karpov en een remise tegen legende Gary Kasparov. De atletische viking koppelt een uitstekende conditie aan een formidabele intuïtie en een erg sterk geheugen.

Tegenstander Fabiano Caruana (26) behaalde zijn ticket voor Londen door het kwalificatietoernooi in Berlijn te winnen. De inwoner van Miami hield Carlsen in augustus in de Verenigde Staten nog op een puntendeling. Caruana is de eerste Amerikaan in de WK-finale sinds de legendarische Bobby Fischer, die in 1972 Sovjet-product Boris Spassky klopte in wat werd betiteld als "de match van de eeuw".

Bron: Belga