"Luikse" telescoop vliegt mee met Amerikaanse onderzoekssatelliet

door
Belga
Leestijd 1 min.

Nadat vandaag de lancering van de ICON-satelliet is afgeblazen vanwege een probleem met de Pegasus-draagraket, doet het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA morgen naar eigen zeggen een nieuwe poging. De kunstmaan voert andere de mede door het Centre Spatial de Liège (CSL) ontwikkelde ultraviolette telescoop FUV mee. De ICON moet de dynamiek onderzoeken tussen de zonnewind, het magnetisch veld van de Aarde en de atmosfeer. De lancering gebeurt met een Pegasus van Northrop Grumman, door boven de Atlantische Oceaan "gedropt" te worden door een L-1011 Stargazer-vliegtuig dat van op Cape Canaveral opstijgt.

Eén van de vier instrumenten is de "Far Ultra-Violet" (FUV) telescoop van de universiteit van Berkeley. Het CSL nam deel aan de conceptie, de ontwikkeling en de ijking van het apparaat. Dit heeft drie jaar gekost, legt de Luikse universiteit uit.

De FUV onderzoekt de bovenste lagen in de kortste golflengte van het ultraviolette spectrum. Tijdens de nacht meet het instrument de dichtheid van de ionosfeer en kijkt het hoe die reageert op het weer in de onderste lagen van onze dampkring. Overdag meet het de veranderingen in de chemische samenstelling van de bovenste lagen van de atmosfeer.

bron: Belga