Hermes Sanctorum verzet zich tegen ‘Eigen soort eerst’

Onafhankelijk Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum heeft een boek uit over dierenleed. In ‘Eigen soort eerst. Waarom dieren achterblijven’ heeft hij het over de verkeerde ‘Eigen soort eerst-mentaliteit’ van mensen tegenover dieren. Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum – vroeger Groen, sinds 2016 onafhankelijk – stelde zijn boek woensdag voor in het Vlaams parlement. In ‘Eigen soort eerst’, een knipoog naar een vroegere Vlaams Blok-slogan, heeft hij het over de mentaliteit van mensen tegenover dieren, die meteen de reden is waarom dierenleed in slachthuizen of kwekerijen blijft bestaan.
“Mensen denken dat dieren minder rechten hebben, omdat ze dommer zouden zijn of wreder. Maar dat klopt niet”, zegt Sanctorum. “Dieren hebben niet dezelfde rechten als mensen, maar ze hebben wel recht op een ‘bloeiend leven zonder pijn’. Dat staat ook in de dierenwelzijnswet, maar die voorziet heel wat uitzonderingen. Dieren moeten bijvoorbeeld eerst verdoofd worden voor ze worden geslacht, behalve in de jacht of de visvangst.”
Volgens Sanctorum is wetgevend werk alleen niet voldoende om dierenleed in slachthuizen, dierenproeven of kwekerijen op te lossen. “Zolang mensenrechten boven dierenrechten staan is fundamentele vooruitgang voor dieren onmogelijk.” Hij hoopt op een radicale ommekeer in de maatschappij. “De technologie om vlees te produceren zonder dieren is bijvoorbeeld voorhanden, alleen moet ze opgeschaald worden en moet de aanvaarding van consumenten groeien. Als ik dat nog zou kunnen meemaken, dat zou fantastisch zijn”, zegt hij.
Het boek is uitgegeven bij uitgeverij Houtekiet. Gaia-kopstuk Michel Vandenbosch schreef het voorwoord.

bron: Belga