"Datum van 1 januari is geen halszaak"

door
Belga
Leestijd 1 min.

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) sluit een mogelijk uitstel van de invoering van het jeugddelinquentierecht niet uit. "Een zorgvuldige transitie is uiteraard ook voor ons primordiaal. Het halen van 1 januari als datum van inwerkingtreding is voor ons geen halszaak. Over de gefaseerde invoering is in functie van de hoorzittingen een gesprek mogelijk", zo reageert hij op de oproep van N-VA om de invoering van het decreet uit te stellen.

Volgens N-VA-parlementslid Lorin Parys is de invoering van het nieuwe jeugddelinquentierecht op 1 januari 2019 "niet haalbaar". Dat zei Parys aan Belga na een hoorzitting in het Vlaams Parlement. Uit die hoorzitting is gebleken dat zowel de Hoge Raad voor de Justitie, de Unie van Nederlandstalige Jeugdrechters als de Unie van Jeugdadvocaten nog met veel vragen en bezwaren zitten over het nieuwe decreet.

"Als je die opmerkingen hoort, moet er bijgestuurd worden", meent Lorin Parys. "Een inwerkingtreding op 1 januari is dan ook niet haalbaar. Sowieso voorzag het decreet in een gefaseerde ingang, maar omdat sommige bemerkingen zo belangrijk zijn, zal ook de datum van 1 januari moeten uitgesteld worden", aldus Parys.

bron: Belga