Controverse over uitspraak van Macron inzake nazi-collaborateur Pétain

Controverse over uitspraak van Macron inzake nazi-collaborateur Pétain
Controverse over uitspraak van Macron inzake nazi-collaborateur Pétain

De Franse president Emmanuel Macron heeft controverse uitgelokt met een uitspraak over de als nazi-collaborateur terdoodveroordeelde staatsleider van Vichy-Frankrijk, maarschalk Philippe Pétain (1856-1951). Macron zei tijdens een bezoek aan markante plaatsen uit de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) in het oosten van het land, dat het gerechtvaardigd is Franse maarschalken te eren ter gelegenheid van het einde van de Eerste Wereldoorlog op 11 november. Hij wil dit troebele hoofdstuk uit de Franse geschiedenis niet verbergen. “Je kon tijdens de Eerste Wereldoorlog een geweldige soldaat zijn en rampzalige beslissingen nemen tijdens de Tweede Wereldoorlog”, zei Macron. Die uitspraak lokte verwoede debatten uit op de sociale media.

Pétain werd tijdens zijn proces voor “nationale onwaardigheid” in juli 1945 gestraft, schreef de voorzitter van de president van de Federatie van Joodse Organisaties in Frankrijk (Crif), Francis Kalifat, op Twitter. Pétain kreeg de doodstraf voor hulp aan de Duitse bezetter en acties tegen de Franse bevolking, maar die werd door generaal Charles de Gaulle omgezet in levenslang. Hij overleed in 1951 in gevangenschap op het eiland Yeu voor de kust van Bretagne.

De held van Verdun uit de Eerste Wereldoorlog stond tijdens de Tweede Wereldoorlog aan het hoofd van het Vichy-regime. Hij werkte samen met de nazi’s en hielp mee met de deportatie van joden.

Bron: Belga