"Weinig post morgen, wel kranten"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De vakbonden bereiden zich voor op hun eerste stakingsdag. Ze zijn van plan om vanavond vanaf 22 uur aan alle postsorteercentra in het land stakingsposten te zetten, zegt ACOD-vakbondsman Jean-Pierre Nyns. De staking duurt in principe vijf dagen, maar Nyns hoopt dat ze vervroegd gestopt kan worden. Maar dan moet de directie "concrete zaken" op tafel leggen, luidt het. Volgens Nyns is de bereidheid van het personeel om te staken erg groot. "Deze actie kwam er niet na een oproep van de vakbonden, maar wel op verzoek van het personeel zelf", zegt hij. Nyns verwacht dan ook dat er morgen/woensdag weinig post in de brievenbussen zal zitten. "Er zullen deze nacht geen sorteeractiviteiten zijn. De brieven blijven dus in de centra. Kranten zullen wel rondgebracht worden. Die gaan via een ander systeem."

Na de staking in de sorteercentra zijn de bonden nog van plan om achtereenvolgens te staken bij de posttransporten (8 november), bij de postbodes (9 november), aan de loketten, bij de administratie en de callcentra (12 november) en bij de pakjesverwerking (13 november). De dienstverlening van bpost dreigt dus dagenlang verstoord te zijn. Sommige bedrijfsklanten van bpost schuiven met hun zendingen, andere waarschuwen hun klanten voor vertragingen en nog andere hebben alternatieven gevonden.

Nyns benadrukt dat de staking voor hem niet tot 13 november hoeft te duren. "We hebben er goede hoop op dat er snel een uitnodiging zal komen van de directie om te praten. Vandaag kon het niet omdat ze op een al lang geplande managementdag moest zijn, waarvoor alle begrip. Ik hoop dat we snel heel concrete zaken hebben, zodat we het personeel de vraag kunnen voorleggen om de actie vervroegd stop te zetten", klinkt het. "Een vervroegde stopzetting is mijn favoriete scenario."

Eerder liet de vakbond al verstaan dat bij het uitblijven van concrete voorstellen, de actie ook nog verlengd kan worden.

Bron: Belga