Spelersvakbond Sporta is "niet opgezet" met handboeigebaar

door
Belga
Leestijd 1 min.

Ook bij spelersvakbond ACV-Sporta zijn ze niet te spreken over het handboeigebaar waarmee enkele spelers afgelopen weekend hun steun betuigden aan spelersmakelaar Mogi Bayat. "Zoiets strookt niet met de fair play en onze maatschappelijke waarden", verklaarde nationaal verantwoordelijk Dirk De Vos. Onder anderen Adrien Trebel (Anderlecht), Sébastien Dewaest (KRC Genk) en Dylan De Belder (Cercle Brugge) betuigden afgelopen weekend met een opvallend gebaar hun steun uit aan hun makelaar Bayat. Ze kruisten allemaal de armen, alsof ze met de handboeien rondliepen. "In het kader van de fair play is de spelersvakbond hier niet mee opgezet. Maatschappelijk klopt dit niet. Vooral omdat het om steunbetuigingen gaat voor iemand die toch in een bedenkelijke situatie verkeert. Ook richting andere spelers is het een genânte actie", zei De Vos.

"De spelers in kwestie beroepen zich op vrijheid van meningsuiting natuurlijk. Daar kan je weinig tegen beginnen. Tenzij je het bestraft binnen de reglementering van de voetbalbond. We zullen zien hoe de scheidsrechters er komend weekend tegen optreden, mochten de gebaren opnieuw bovendrijven", aldus de vakbondsman. "Ze hadden natuurlijk al bestraft moeten worden. Vergelijk dat eens met de Premier League, waar Demerai Gray van Leicester City een gele kaart krijgt voor een eerbetoon aan de overleden voorzitter. Dat valt niet te rijmen."

Eerder distantieerde ook de Pro League zich al van het handboeigebaar. De belangenvereniging van de 24 profclubs riep op tot sereniteit.

bron: Belga