"Grootste campagnefinanciering ooit bij tussenverkiezingen in VS"

door
Belga
Leestijd 1 min.

Bij tussenverkiezingen in de Verenigde Staten is er nog nooit zoveel geld uitgegeven aan de verkiezingscampagne als dit jaar. Volgens het 'Center for Responsive Politics', een organisatie die gespecialiseerd is in campagnefinanciering, gaat het dit jaar om 5,2 miljard dollar (ongeveer 4,6 miljard euro), of 35 procent meer dan bij de midterms van 2014. De organisatie merkt wel op dat het om projecties gaat. Volgens de organisatie zijn de uitgaven van zowel de Republikeinen als de Democraten sterk toegenomen. De Democraten krijgen vooral financiële steun van vrouwen. De Democraten gaven 951 miljoen dollar uit bij de race naar het Huis van Afgevaardigden, terwijl dat bij de Republikeinen 637 miljoen dollar is. Ook bij de campagnefinanciering voor de Senaat liggen de Democraten op kop, maar is het verschil niet zo groot, stelt de organisatie. Volgens nieuwswebsite Axios.com is die hogere financiering te wijten aan een geradicaliseerd politiek milieu en meer competitieve verkiezingsraces.

Bij de tussentijdse verkiezingen verkiezen de Amerikanen het hele Huis van Afgevaardigden (435 zetels) en een derde van de Senaat (35). De midterms worden beschouwd als een referendum over het presidentschap van Donald Trump.

Vooralsnog hebben de Republikeinen de meerderheid in beide delen van het Amerikaanse Congres. De Democraten oordelen dat ze kans maken om de meerderheid te winnen in het Huis van Afgevaardigden.

Bron: Belga