Fietsers geven belconcert tegen afgeslankt Gent-Sint-Pieters

Fietsers geven belconcert tegen afgeslankt Gent-Sint-Pieters

In Gent kregen pendelaars vandaag een fietsbelconcert van activisten van de Fietsersbond en milieuvereniging GMF. De NMBS houdt onvoldoende rekening met fietsers bij de renovatie van het station Gent Sint-Pieters, vinden ze. “Er wordt fors gesneden in de bouw van de fietsinfrastructuur”, zegt Yves De Bruyckere. “Het station waar dagelijks 60.000 reizigers passeren, heeft een fietsgericht plan nodig.” Er is al jaren een nijpend tekort aan stelplaatsen en bij de renovatieplannen van het station wordt geen rekening gehouden met een stad waar het aantal fietsers systematisch stijgt. Tientallen fietsers stelden zich vandaag aan de ingang van het station op en lieten hun fietsbel een kwartier lang rinkelen.

De plannen voor het vernieuwde station vallen te duur uit en de NMBS wil verschillende besparingen doorvoeren, onder meer bij de overkapping van enkele perrons. Maar bij de geplande besparingen wordt ook fors gesneden in de bouw van de fietsinfrastructuur. Een deel van de ondergrondse fietsstalling wordt niet meer gebouwd en zo worden honderden vierkante meters geschrapt, zeggen de actievoerders. De beloofde capaciteit voor 13.500 fietsen wordt verspreid over het project en “in de overblijvende vierkante meters gewrongen en gewurmd”, klinkt het.“Volgens ons staat dit gelijk aan minderwaardige kwaliteit”, aldus de Fietsersbond. Die vraagt zich ook af waar bij de aangepaste plannen plaats is voorzien voor een bewaakte stalling en de deelfietsen van Blue Bike.

De voorziene capaciteit van 13.500 fietsen zal volgens de organisatie in 2027 al niet meer volstaan. Dat is het jaar waarin het station eindelijk niet meer in de steigers zal staan.

bron: Belga