Drie soldaten uit Eerste Wereldoorlog herbegraven op Tyne Cot

door
Belga
Leestijd 1 min.

Twee Australische en één Britse gesneuvelde soldaat uit de Eerste Wereldoorlog zijn herbegraven op Tyne Cot Cemetery in Zonnebeke. Dat gebeurde met een plechtige ceremonie in het bijzijn van onder meer Darren Chester, Australische minister voor veteranenzaken. De drie soldaten werden in 2016 naast elkaar teruggevonden bij wegenwerken aan de vijfwegenstraat in Zonnbeke, op een zucht van Tyne Cot. Behalve de nationaliteit kon niet achterhaald worden wie ze waren. Van de Brit werd wel gevonden dat hij deel uitmaakte van het regiment van de Lancashire Fusiliers. Ze moeten in 1917 gesneuveld zijn.

Om stipt 14u kwamen de lijkwagens aan aan Tyne Cot Cemetery, de grootste begraafplaats van de Commonwealth in Vlaanderen, en werden de kisten met de stoffelijke overschotten naar hun finale rustplaats gebracht waar ze een grafsteen krijgen met "Known unto God" op. De kisten van de twee Australiërs maakten maandag ook deel uit van een herdenking tijdens de Last Postceremonie onder de Menenpoort in Ieper.

Het werd een traditionele herbegrafenis met historisch duiding, gebeden, de volksliederen en uiteraard de Last Post. Er werd ook drie vuursalvo's afgeschoten. De plechtigheid werd door een paar honderd geïnteresseerden, veelal Britten gevolgd.

Ook komende donderdag wordt nog een Britse soldaat herbegraven. Ook zijn identiteit kon niet achterhaald worden. Hij krijgt een laatste rustplaats op Buttes New British Cemetery in het Zonnebeekse Polygoonbos.

bron: Belga