Bourgeois plant verdere gesprekken over Oost-Vlaams gouverneurschap

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois "betreurt de heisa die ontstaan is over een dossier dat gedepolitiseerd zou moeten zijn". Dat zegt hij via zijn woordvoerster in een reactie aan Belga. Bourgeois zal zelf geen verdere verklaringen afleggen over het veelbesproken dossier, maar plant wel "verdere gesprekken". Het is afwachten of die gesprekken het brandje over de benoeming zal kunnen blussen. Vanochtend haalde Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten zwaar uit naar de volgens haar "onprofessionele" manier waarop de procedure voor de opvolging van provinciegouverneur Jan Briers wordt afgehandeld. Ze gaat daarmee fors in de clinch met N-VA en bevoegd minister Liesbeth Homans.

Die laatste houdt vol dat de door haar voorgedragen kandidaat - Wim Leerman, directeur van de stad Aalst - als beste uit de afgesproken assessmentprocedure is gekomen. Rutten spreekt echter van een "politiek manoeuvre" tegen de liberale kandidate Carina Van Cauter. Rutten liet er geen misverstand over bestaan: "Als Carina Van Cauter het niet wordt, is er geen gouverneur van Oost-Vlaanderen". Maar Homans plooit niet. "Ik blijf bij mijn voordracht en zal geen nieuwe doen", reageerde ze bij Belga. Door zo vast te houden aan Van Cauter, kiest Open Vld volgens haar voor "een platte politieke benoeming".

Minister-president Bourgeois "betreurt de heisa die ontstaan is over een dossier dat gedepolitiseerd is". Hij wijst er wel op dat de continuïteit van bestuur niet in het gevaar komt, omdat de regering een waarnemend gouverneur heeft aangeduid. Bourgeois zal zelf "geen verdere verklaringen" over het dossier afleggen, maar plant wel "verdere gesprekken" in de schoot van de regering.

bron: Belga