"School was niets voor mij. Deze opleiding maakt me wel gelukkig"

door
marketing
Leestijd 2 min.

 

Wie? Bjorn Hoffman

Leeftijd? 22

Studies? Toegepaste informatica niet afgewerkt. Nu IBO rond security & netwerken

Functie? Security & netwerkspecialist in opleiding

Bedrijf? SpotIT

Plots had Bjorn Hoffmann genoeg van de schoolbanken. Wat Pink Floyd ooit zong, nam hij letterlijk. Hey, teacher! Leave us, kids, alone! Om dan toch goed terecht te komen.

«Het schoolsysteem was niet echt iets voor mij. Ik werd er ongelukkig van”, blikt Bjorn Hoffmann (22) terug op de voorbije jaren. “Ik stopte zonder diploma. Mijn nieuw doel was iets zoeken dat me beviel. Ik gaf mezelf hier één jaar voor.»

Opleiding voor werkzoekenden

Onverwacht snel vond Bjorn zijn nieuwe pad. «Ik zag op LinkedIn een aanbod van security- en netwerkbedrijf SpotIT over hun SpotIT Academy. Dit IT-bedrijf had een zeer tof traject opgezet met een doorgedreven kwalitatieve opleiding en traineeship. Het paste bij mijn interesses en het klikte tijdens de sollicitatiegesprekken.»

Bjorn kreeg niet zomaar een job in Merelbeke aangeboden. Nee, hij kreeg als werkloze een opleiding van zes maanden via een IBO, ofwel Individuele Beroepsopleiding van VDAB. «Deze supermooie kans greep ik met beide handen. Nu werk en leer ik in dit bedrijf 40 uur per week, net zoals iemand anders naar zijn job gaat. Ik krijg les over security en netwerken. De leerstof pas ik meteen in de praktijk toe. Zo leer ik switches configureren, netwerken monitoren en firewalls aanpassen. En naast de IT-technische skills, is er ook aandacht voor de soft skills om helemaal klaar te zijn voor de job.»

Van opleiding tot vast contract

«Ik hou van het groepsgevoel dat hier heerst”, vertelt Bjorn. “We werken samen aan een gemeenschappelijk doel. Hier wisselen we kennis en ervaringen uit. Zo krijg ik les van ervaren IT-ers en deel ik info met mijn medecursisten. Dat miste ik op school. »

«Sommige van mijn medestudenten hebben al een vast contract op zak. Als alles goed gaat en ik aan de voorwaarden voldoe, krijg ik binnen vier maanden een contract.»

Maar ook dan stopt het leren niet. «In ons vakdomein is er altijd bij te leren. SpotIT zal ons steeds aanmoedigen om nieuwe certificaten te behalen. Ik voel dat dit het begin wordt van een mooie loopbaan.»