Supporters van Zulte Waregem trekken neutraliteit van arbitrage in vraag

door
Belga
Leestijd 2 min.

De supportersfederatie van Zulte Waregem heeft in een open brief aan de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) uitgehaald naar de scheidsrechters. "We moeten vaststellen dat het voetbal in België niet fair verloopt", schrijft EsseveeFANS. "De afgelopen weken kwam het Belgisch voetbal meermaals op een minder fraaie manier in beeld. Malafide praktijken op en rond het veld deden ons imago geen goed. De geloofwaardigheid van de arbitrage kwam hierdoor serieus in gevaar, maar desalniettemin gaf het merendeel van de supporters het scheidsrechterskorps nog altijd het voordeel van de twijfel", openen de supporters, die zich na de 2-1 nederlaag tegen STVV bekocht voelen.

Zondagavond werd op Stayen een doelpunt van Harbaoui afgekeurd na tussenkomst van de VAR. De Tunesische spits werd even later ook uitgesloten door ref Boterberg. In de eerste helft had Essevee graag een strafschop gehad.

"Sinds gisteren moeten we deze visie als Zulte Waregem-supporters duidelijk bijschaven. Met verbijstering hebben we moeten vaststellen dat de neutraliteit wel degelijk wankelt. Wilden we de scheidsrechterlijke dwalingen tegen Anderlecht en Charleroi nog afdoen als toeval, dan kunnen we de blunders die de scheidsrechter en de VAR op Sint-Truiden maakten niet zomaar meer naast ons neer leggen", klinkt de felle kritiek. De supporters luidden de alarmbel. Als voornaamste stakeholder in het Belgisch voetbal moeten we opnieuw vaststellen dat met onze voeten wordt gespeeld."

"Ons bestuur zal uiteraard monddood worden gemaakt met straffen en boetes. Wij supporters willen het probleem openlijk aan de kaak stellen. Dat wij als ploeg laatste staan, zouden we aanvaarden mochten we echt niet beter kunnen. Maar als scheidsrechterlijke dwalingen en beslissingen van de VAR onze spelers KO slaan op momenten dat we duidelijk speloverwicht hebben en zelfs meermaals scoren, dan is er meer aan de hand."

"We vragen met aandrang aan de beleidsmakers van het Belgisch voetbal om in te grijpen en voor zij die in de fout gaan op zijn minst de gepaste sanctie toe te passen, wil men nog enige geloofwaardigheid behouden. Pas dan kunnen wij opnieuw geloven in neutraliteit en de geloofwaardigheid van de arbitrage respecteren."

Na de partij op het kunstgras van STVV haalde ook Francky Dury zwaar uit naar de wedstrijdleiding. "Dit is niet ernstig meer. Mensen die zo'n zware fouten maken, zouden ook eens gestraft moeten worden", aldus de coach van Essevee zondagavond.

bron: Belga