Oost-Vlaams gouverneur Briers nog even niet op pensioen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Jan Briers blijft voorlopig op post als Oost-Vlaams gouverneur, hoewel zijn mandaat begin deze maand is afgelopen. Briers ondersteunt vandaag de Nederlands-Vlaamse regeringstop en opent donderdag een nieuwe productielijn bij staalreus ArcelorMittal. "We hebben erg goed samengewerkt en men heeft mij daarom gevraagd om er toch nog bij te zijn", aldus de uittredend gouverneur, die dus nog even niet op pensioen mag. Op 1 november moest een nieuwe gouverneur het van Briers overnemen in Oost-Vlaanderen. Maar de Vlaamse regering raakt het niet eens over de benoeming van een opvolger. Uit een onafhankelijke selectieprocedure kwamen 15 kandidaten, maar de aanstelling werd uiteindelijk om partijpolitieke redenen geblokkeerd.

"Ik juich dat niet toe, het is een spijtige zaak voor het imago van de regering", zegt Briers. Hij heeft geen voorkeur voor een kandidaat, klinkt het. "Van de kandidaten die ik ken, is er niemand die het niet zou kunnen."

De regering heeft intussen Didier Detollenaere aangesteld als waarnemend gouverneur, maar om de "continuïteit in enkele strategische partnerschappen te garanderen", zal Briers het provinciaal beleid het provinciaal beleid af en toe nog mee ondersteunen, klinkt het.

De beslissing over een definitieve opvolger moet in de schoot van de Vlaamse regering genomen worden. N-VA steunt Aalsters stadssecretaris Wim Leerman, die volgens de partij het best scoorde in de selectieprocedure. Open Vld wil een vrouwelijke gouverneur en ziet Carina Van Cauter op de post.

bron: Belga