Herdenking 100 jaar WOI - Weetjes over Wapenstilstand

door
Belga
Leestijd 2 min.

Hieronder enkele feiten en anekdotes over de wapenstilstand op 11 november 1918: - Marcel Terfve, een 24-jarige Luikenaar, is de laatste Belgische soldaat die tijdens de Eerste Wereldoorlog is gesneuveld. Hij werd neergeschoten op 11 november 1918 aan het kanaal van Terneuzen, in de buurt van Gent. Hij is overleden om 10.45 uur, een kwartier voor de oorlog ten einde kwam.

- De eerste en laatste soldaat uit de Commonwealth die om het leven kwamen, liggen in de militaire begraafplaats van Saint-Symphorien, bij Bergen. John Parr kwam om op 21 augustus 1914 en George Price op 11 november 1918 om 10.58 uur.

- De totale terugtrekking van de Duitsers uit bezet België begon op 11 november 1918, maar het duurde twee weken vooraleer de laatste Duitse soldaten het grondgebied hadden verlaten.

- De wapenstilstand van 1918 wordt in België pas gevierd sinds 1922. Daarvoor hadden de Belgische autoriteiten 4 augustus weerhouden als symbolische datum om de slachtoffers te eren. Die dag begon de oorlog in ons land.

- De Belgische vluchtelingen keerden enkele dagen na de wapenstilstand terug naar ons land. Tijdens de oorlog hadden 500.000 Belgische vluchtelingen onderdak gevonden in Engeland en Frankrijk. De eerste boten met Belgen verlieten het Verenigd Koninkrijk op 13 november 1918. Bijna alle Belgische vluchtelingen keerden terug naar België.

- Koning Albert I heeft het graf van de onbekende soldaat aan de Congreskolom in Brussel ingehuldigd op 11 november 1922. De soldaat is door een oorlogsblinde gekozen uit vijf gesneuvelde soldaten.

- Het plaatsen van chrysanten op Allerheiligen is een traditie die populair werd in België en Frankrijk in 1919, tijdens de eerste herdenking van de Wapenstilstand. De Franse president Raymond Poincaré riep toen op om de soldatengraven op te fleuren met chrysanten. Dat gebruik leeft voort tot vandaag.

- Tijdens de Tweede Wereldoorlog mocht de Wapenstilstand van 1918 niet gevierd worden van de Duitse bezetter. Herdenkingsmonumenten in België werden beschadigd of afgebroken. Toch bleef 11 november voor velen een dag van overwinning. Veel Belgen trotseerden de nazi's door de dag uit patriottisme toch te vieren.

- Na de oorlog werd de klaproos of 'poppy' de herdenkingsbloem in het Verenigd Koninkrijk. In Frankrijk was dat de Korenbloem of "bleuet". Papieren versies van de bloemen werden verkocht om veteranen te steunen. In België was het madeliefje een herdenkingsbloem in de jaren 30. De verkoop ervan liep door tot in de jaren 50.

- De website "Belgian War Dead Register" (www.wardeadregister.be) is een erg volledige virtuele herdenking. Alle namen van gesneuvelde Belgische soldaten uit de Eerste Wereldoorlog staan er opgelijst.

bron: Belga