Goffin tuimelt na 3,5 jaar uit top twintig, Djokovic staat weer op 1

Goffin tuimelt na 3
Goffin tuimelt na 3

Voor het eerst sinds mei 2015 staat David Goffin niet meer in de top twintig van het mannentennis. De Luikenaar moet vandaag op de nieuwe ATP-ranking tien plaatsen inleveren en zakt naar nummer 22. Goffin beëindigde zijn seizoen begin oktober vanwege een aanslepende elleboogblessure. Belgiës beste tennisser had in het najaar evenwel flink wat punten te verdedigen nadat hij eind 2017 onder meer titels won in Shenzhen en Tokio en de finale van de Masters in Londen haalde. In het nieuwe ATP-klassement verliest Goffin 890 punten en behoort zo, met 1.785 punten, voor het eerst in 3,5 jaar niet meer tot de top twintig van de wereld.

De andere verliezer van de week is de Bulgaar Grigor Dimitrov. Die klopte Goffin vorig jaar in de eindstrijd van de ATP Finals. Hij zakt negen plaatsen naar nummer 19.Helemaal bovenaan de ranking neemt Novak Djokovic de eerste plaats weer over van Rafael Nadal. Het is twee jaar geleden dat de Serviër op nummer 1 stond. Hij begint maandag aan zijn 224e week bovenaan het klassement. Daarmee staat hij vijfde in de ranglijst aller tijden. Die wordt aangevoerd door Roger Federer (310 weken), vandaag ’s werelds nummer drie, voor Pete Sampras (286 weken), Ivan Lendl (270 weken) en Jimmy Connors (268 weken). Nadal staat op zes met 196 weken.

Djokovic verloor zondag de finale van het Masters 1.000 in Parijs van de Rus Karen Khachanov. Die maakt in het nieuwe klassement een sprong van zeven plaatsen naar nummer 11.

Lager op de ranking is er winst voor Ruben Bemelmans, de Belgische nummer twee. Door zijn finaleplaats op het Challengertoernooi in Eckental gaat hij tien banken vooruit en belandt op nummer 119.

Bron: Belga