CSU en Freie Wähler ondertekenen regeerakkoord voor zwart-oranje coalitie in Beieren

door
Belga
Leestijd 1 min.

In de Duitse deelstaat Beieren hebben de CSU, de zusterpartij van de christendemocratische CDU van Angela Merkel, en de Freie Wähler hun regeerakkoord ondertekend. De ondertekening gebeurde enkele uren voor de openingszitting van het nieuwe parlement. Gisteren hadden de partijcomités van beide partijen het akkoord al goedgekeurd. Morgen wordt normaal gezien de nieuwe minister-president verkozen. Verwacht wordt dat Markus Söder zichzelf zal opvolgen.

De Freie Wähler kregen drie ministerposten in de nieuwe regering: die van economie, milieu en cultuur. Een centraal punt in het akkoord is een aanzienlijke belastingverlaging voor families met kleine kinderen, tot 1.200 euro per jaar en per kind. De nieuwe regering wil focussen op het milieu en het bodemgebruik beduidend inperken.

CSU verloor bij de verkiezingen drie weken geleden meer dan 10 procent, en haalde nog 37,2 procent van de stemmen. De partij moest dan ook op zoek gaan naar een coalitiepartner om een regering te vormen.

Freie Wähler kwam op met een lijst van niet-partijgebonden kandidaten. Naast conservatieve standpunten, hebben ze ook aandacht voor ecologie en sociale kwesties, die eerder aanleunen bij de groenen of de sociaaldemocraten.

bron: Belga