Bracke schuift drie programmapunten naar voren voor volgende federale ploeg

Bracke schuift drie programmapunten naar voren voor volgende federale ploeg

Indien het mathematisch kan, dan mag de huidige coalitie van N-VA, MR, CD&V en Open Vld voor Kamervoorzitter Siegfried Bracke nog eens vijf jaar aan de bak. Met migratie, het budget en een belangrijke sociale component schuift Bracke drie grote programmapunten naar voren. “Als we ons programma kunnen realiseren” en het kan mathematisch, “dan kan die meerderheid wat mij betreft doorgaan”, zei Bracke maandag in De Ochtend op Radio 1. Volgens Bracke heeft de huidige meerderheid “zeer behoorlijk werk geleverd in zeer moeilijke omstandigheden”. Toch schuift de Kamervoorzitter drie thema’s naar voren waarop de volgende bewindsploeg het beter moet doen. Vooreerst is er migratie. “We moeten gaan naar gecontroleerde migratie, net om humanitaire migratie te kunnen toestaan”, aldus Bracke, die benadrukt dat het niet gaat om een immigratiestop.

Daarnaast moet de begroting eindelijk in orde zijn, gaat Bracke voort. En er is een “belangrijke sociale component”. Het gaat niet om de laagste categorie – “want daar hebben we goed voor gezorgd” – maar de groep mensen die daar net boven zit. “Die hebben het moeilijk. Die moeten we in bescherming nemen.”Indien de N-VA haar programma met die drie punten kan realiseren, dan mag de huidige coalitie na de verkiezingen van volgend jaar voortdoen, vindt Bracke. Hij geeft aan dat zijn partij “uitstekend” heeft samengewerkt met de MR, die als enige Franstalige partij in de meerderheid is gestapt.

Zelf is Bracke kandidaat om zichzelf op te volgen als Kamervoorzitter, “indien men mij vraagt”. “Ik heb het met heel veel plezier gedaan en ik denk dat ik het niet eens zo slecht heb gedaan.”

bron: Belga