Boerenbond dringt aan op maatregelen tegen de overpopulatie van everzwijnen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Boerenbond wil dat er een evenzwijncoördinator wordt aangesteld en dat bij de jacht op de dieren meer hulpmiddelen zoals nachtkijkers en warmtecamera's kunnen worden ingezet. Met die voorstellen pleit de Boerenbond voor een doortastende en gezamenlijke aanpak van de overpopulatie van everzwijnen. Die is nodig om de overlast in te dijken en mogelijke besmetting van de Afrikaanse varkenspest in de varkensstallen te voorkomen, zegt de organisatie vandaag in een perscommuniqué. "Met de regelmaat van een klok verschijnen berichten in de pers van omgewoelde tuinen, verkeersongevallen veroorzaakt door everzwijnen en verontruste burgers die everzwijnen in hun straat opmerken. Maar al veel langer klagen landbouwers, zeker in de provincie Limburg over de schade die everzwijnen aanbrengen aan de landbouwgewassen. Hierbij komt nu nog de dreiging dat everzwijnen de Afrikaanse varkenspest zouden kunnen uitdragen", hekelt Boerenbond.

Met het oog op gepland overleg deze en volgende week tussen de gouverneurs van Limburg en Antwerpen en de verschillende andere betrokkenen lijst de organisatie vijf aandachtspunten op. Naast de aanstelling van een everzwijncoördinator die ervoor moet zorgen dat de betrokken partijen sneller rond de tafel komen en duidelijke afspraken maken wil de Boerenbond een duidelijk overzicht van het aantal everzwijnen en de locaties. Dat is nodig om na te kunnen gaan in hoeverre de acties op het terrein tegemoet komen aan de poging om de everzwijnenpopulaties in Vlaanderen in te dijken, luidt het.

De landbouworganisatie vraagt voorts meer mogelijkheden voor bejaging. Ze denkt daarbij aan het inzetten van nachtkijkers en warmtecamera's en het onder bepaalde omstandigheden toelaten van het gebruik van geluiddempers. Er moet ook een duidelijk jachtbeleid komen in natuurgebieden. In de natuurgebieden waar niets gebeurt, vindt Boerenbond dat de natuurbeheerders deze gebieden moeten omheinen, zodat de populatie niet langer schade kan aanbrengen in landbouwgebieden en bij particulieren.

Tot slot wordt aangedrongen op sensibiliserende maatregelen om de Afrikaanse varkenspest te voorkomen. Zo komen er op parkeerplaatsen bij snelwegen en natuurgebieden best informatieborden die mensen oproepen geen etensresten achter te laten en moet ook de jachtsector gesensibiliseerd worden.

bron: Belga