Batibouw maakt zich op voor feestelijke 60ste editie

Batibouw maakt zich op voor feestelijke 60ste editie

De bouw- en verbouwbeurs Batibouw is in 2019 aan zijn zestigste editie toe. Van donderdag 21 februari tot en met zondag 3 maart kunnen zowel professionele als particuliere bezoekers in de paleizen van Brussels Expo terecht bij een duizendtal exposanten uit alle sectoren. Drie thema’s staan dit jaar centraal: een gezond binnenklimaat, een nieuwe manier van wonen en slim bouwen. Omdat mensen heel wat tijd binnen doorbrengen en gebouwen tegenwoordig zo goed zijn geïsoleerd dat een natuurlijke stroom met verse lucht en ventilatie van de ruimten minder vanzelfsprekend zijn, is het creëren van een gezond binnenklimaat belangrijker dan ooit, zo leggen de organisatoren hun keuze voor het eerste thema uit. Belangrijk daarbij zijn de temperatuur van de ruimte, de vochtigheidsgraad en de hoeveelheid schone lucht.

Met het tweede thema wordt gefocust op andere en alternatieve manieren van wonen. Waar mensen vroeger een voorkeur hadden voor grote woningen buiten de stad, kiezen ze vandaag de dag vaker voor kleinere woningen in de stad. Daarnaast vinden ook fenomenen als cohousing, kangoeroewoningen en zorgwonen steeds meer ingang.Onder de noemer slim wonen komen tot slot alle nieuwere bouwtechnieken aan bod. Denk bijvoorbeeld aan 3D-printing en 3D-scanning, twee technieken die zorgen voor een meer gedetailleerde uitvoering van het bouwproces waarbij creativiteit en last-minute aanpassingen beter mogelijk zijn. Maar ook bouwen op een meer bewuste, duurzame en energiezuinige manier krijgt de nodige aandacht. Als voorbeeld halen de organisatoren circulair bouwen aan, waarbij alles draait om een slim gebruik van grondstoffen, producten en goederen en het hergebruiken ervan.

Tot slot een brok geschiedenis: in 1960 vond het ‘Salon van de Bouw’ voor het eerst plaats in het centrum van Brussel. De welbekende schildpad, die tot op vandaag met de beurs geassocieerd wordt, verscheen in 1976 ten tonele.

bron: Belga