Hoge opkomst voor onafhankelijkheidsreferendum in Nieuw-Caledonië

Hoge opkomst voor onafhankelijkheidsreferendum in Nieuw-Caledonië

In Nieuw-Caledonië, een Frans overzees gebied in de Stille Oceaan, is de opkomst voor het onafhankelijkheidsreferendum van zondag erg hoog. Een uur voor de sluiting van de stembussen had 73,68 procent van de stemgerechtigden zijn stem al uitgebracht, zo blijkt uit officiële cijfers.
Ter vergelijking: bij de provinciale verkiezingen van 2014 had een uur voor het sluiten van de stembussen 58,19 procent van de kiezers zijn stem uitgebracht.
De inwoners van Nieuw-Caledonië spreken zich zondag uit over de onafhankelijkheid van Frankrijk. Uit peilingen blijkt dat het grootste deel van de inwoners tegen de onafhankelijkheid zal stemmen.
Veel Nieuw-Caledoniërs vrezen dat hun levensstandaard zou dalen als ze onafhankelijk worden, en de subsidies uit Parijs geleidelijk aan zouden afnemen. Die zijn immers goed voor ruim een miljard euro per jaar. Voorstanders van de onafhankelijkheid zijn vooral te vinden bij de Kanaken, de oorspronkelijke inwoners, die vandaag zowat 40 procent van de ongeveer 270.000 Nieuw-Caledoniërs uitmaken.
Nieuw-Caledonië ligt in de Stille Oceaan, ten oosten van Australië en ten noorden van Nieuw-Zeeland. De archipel werd in 1853 door Frankrijk geannexeerd. Na de Tweede Wereldoorlog werd het een Frans overzees gebied, wat leidde tot meer rechten voor de Kanaken.
De 284 stembureaus gingen zondag om 08.00 uur open (zaterdag 22.00 uur Belgische tijd), en waren open tot 8.00 uur (zondag 08.00 uur Belgische tijd). De resultaten zullen in de loop van de ochtend bekendgemaakt worden. President Emmanuel Macron zal kort daarna een toespraak houden.

bron: Belga