"Biedt Asia Bibi asiel aan"

door
Belga
Leestijd 1 min.

"Zowel Asia Bibi als haar echtgenoot moet beschermd worden. België kan hen asiel aanbieden. Het zou niet de eerste keer zijn dat de regering zulke actie ondernam." Dat zegt Kamerlid Peter Luykx (N-VA) vandaag. In Pakistan wordt al dagenlang geprotesteerd tegen de vrijlating van Asia Bibi, een christelijke vrouw die sinds 2010 in de dodencel zat. Bibi werd ter dood veroordeeld voor blasfemie in een ruzie met moslimvrouwen terwijl ze op een boerderij werkte. De Pakistaanse autoriteiten hebben nu een akkoord gesloten met de radicaalislamitische partij Tehreek-i-Labaik (TLP) om een einde te maken aan de protesten. Daarin is onder meer opgenomen dat de vrouw het land niet mag verlaten.

Peter Luykx vindt dat minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) moet reageren. "De kamer keurde in 2017 mijn resolutie goed die de regering oproept om bijzondere aandacht te besteden aan religieuze minderheden die verdreven werden uit hun land door extremistische groeperingen. Ook in deze zaak moet de regering het geweld tegen de christelijke minderheid in Pakistan scherp veroordelen", stelt hij.

België zou Bibi en haar echtgenoot bovendien asiel moeten aanbieden. "Het zou niet de eerste keer zijn dat de regering zulke actie ondernam. Eerder al reikte staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) humanitaire visa uit aan christenen in Syrië."

bron: Belga